MAJLIS PEMBUKAAN RASMI BANGUNAN PEJABAT BAHARU JABATAN LANDSKAP DAN JABATAN KHIDMAT KEMASYARAKATAN

Posted in Dari Meja Ketua Menteri

TEKS UCAPAN KETUA MENTERI PULAU PINANG

SEMPENA MAJLIS PEMBUKAAN RASMI BANGUNAN PEJABAT BAHARU

JABATAN LANDSKAP DAN JABATAN KHIDMAT KEMASYARAKATAN

17 JANUARI 2017 (HARI SELASA), JAM 9.00 PAGI
TAMAN BANDARAYA, PERSIARAN KUARI, PULAU PINANG

 

 

Tuan-tuan dan Puan-puan yang dihormati sekalian

Saya ucapkan terima kasih kepada MBPP dan Yang Berusaha Ar. Yew Tung Seang serta lain-lain jemputan dalam Majlis Pembukaan Rasmi Bangunan Pejabat Baharu Jabatan Lanskap dan Jabatan Khidmat Kemasyarakatan Majlis Bandaraya Pulau Pinang yang telah siap sepenuhnya pelaksanaan kerja pembinaan. Kos projek ini adalah sebanyak RM5,158,666.00 dan kerja-kerja pembinaan bermula pada 1 Ogos 2014 dan siap sepenuhnya pada 16 September 2016.

Bangunan ini adalah bangunan hijau dan direkabentuk khas agar penggunaan penghawa dingin dikurangkan disebabkan oleh ventilasi yang baik dengan dinding melintang hijau atau “Vertical Green wall”. Ia boleh digunakan disepanjang bangunan sebagai peranti teduhan semula jadi daripada pancaran matahari. Bangunan ini juga mengamalkan rekabentuk tanpa sempadan dalam ruang kerja.

Bangunan ini bukan saja berfungsi sebagai pusat pentadbiran malah akan menjadi satu Pusat Informasi kepada para pengunjung untuk mendapat pelbagai maklumat mengenai Taman Bandaraya ini. Dengan satu suasana yang begitu nyaman, udara yang segar dengan kehijauan yang terdapat disekelilingnya adalah selaras dengan konsep ‘Pejabat dalam Taman’.

Pulau Pinang hanya boleh berjaya mencapai status negeri bertaraf antarabangsa dan hijau sekiranya ia juga adalah bersih dan hijau. Kerajaan negeri komited kepada usaha menjadi negeri hijau dengan merupakan negeri pertama di Malaysia memimpin beberapa inisiatif hijau seperti kempen kurangkan penggunaan beg plastik sejak tahun 2009, mengharamkan penggunaan beg polisterin, menanam 271,000 pokok baru di Pulau Pinang sejak tahun 2008, memastikan tidak ada pembalakan dalam hutan simpanan kekal yang tidak langsung dikurangkan dan mencatatkan kadar kitar semula yang paling tinggi di Malaysia sebanyak 32% berbanding dengan hanya 12% untuk seluruh negara.

Dengan kata-kata ini saya merasmikan Pejabat baharu Jabatan Landskap dan Jabatan Khidmat Kemasyarakatan, Majlis Bandaraya Pulau Pinang. Semoga dengan pembukaan rasmi bangunan ini bukan saya melahirkan suasana kodusif kepada kakitangan malah terus menyalurkan perkhidmatan yang cemerlang kepada rakyat Negeri Pulau Pinang .

Sekian, terima kasih.