槟州首席部长林冠英給​独中教职员的公开信

Posted in Dari Meja Ketua Menteri

尊敬的独中教职员,

谢谢您,真的辛苦了!

这些年来,您孜孜不倦、默默地为槟州培育人材,建立人力资本,槟州民联政府不仅仅铭记于心也付诸行动,从2012年开始,每年拨200令吉回馈金给每位教职员,以示表扬和鼓励。   

前年,州政府共拨出7万2800令吉给 307位独中教师和57位职员;去年则拨出7万9600令吉给398名教职员。今年,全槟5所独中的教职员总人数比去年增长了13%至450人,即菩提独中30人、韩江中学128人、钟灵独中106人、日新独中139人和槟华女子独中47人。 

尽管如此,以民为本的槟州政府并没有因为受惠人数增加而减少回馈金数额,反之,将今年的回馈金调涨100令吉,每位教职员将各获得300令吉的回馈金,总额为13万5000令吉。

独中教职员的贡献没获得联邦政府的肯定,也无法享有如同主流教育的教职员一般的福利,这点,我们深深体会也非常遗憾。

在过去的第12届州议会,我们秉持能干、公信及透明原则贯彻预算行政,以解决任何滥权、舞弊及贪污的作风。州政府取得数项成绩,破记录年年有余,储备资产从2008年增加50%达11亿9200万令吉,债务缩减至95%,并善用这些盈利:

. 派发援助金给贫穷者、乐龄人士、残障人士、宝贝计划、快乐学生、优秀学生、单亲妈妈、宗教导师津贴、家庭主妇、廉价屋维修、伊斯兰教堂官员津贴、教育援助、福利援助、大专生援助、医药援助、免费巴士、德士司机、渔民及其它社会援助
. 每年拨款给华小、淡小、教会学校及宗教学校
. 在公开场所提供免费无线上网
. 免费提供巴士穿行乔治市,以及“停车换乘”载送工作人士往返槟岛及威省
. 在州内兴建基础设施,纾缓交通阻塞
. 成为首个拨出5亿令吉可负担房屋基金的州属,兴建1万9172个高素质房屋,并由新加坡建屋局管理
. 在2013年成为第一个扫除贫穷的州属,确保槟城每个家庭每月收入至少达770令吉,高于全国763令吉贫穷线

槟州政府将为槟州子民提供最好的一切,包括带来更有效率、符合全民要求的服务传递系统。我与整个领导阵容将会秉持“能干、公信、透明”原则,全力以赴,廉洁地承担人民的委托及信任,为槟州进步及人民福利谋福祉。

我们推行公开竞争招标,公布首长、行政议员及州议员财产,成为第一个获国际透明组织称赞的州政府。作为以民为本的政府,州政府将延续“三有政策”,那就是“有成长”,强化经济成长;“有工作”,制造工作机会;“有济贫”,保障社会经济正义。

再一次跟您说声:谢谢您!

林冠英
首席部长

SEMPENA MAJLIS PERHIMPUNAN ANGGOTA PERKHIDMATAN AWAM NEGERI PULAU PINANG

Posted in Dari Meja Ketua Menteri

UCAPAN OLEH KETUA MENTERI PULAU PINANG
SEMPENA MAJLIS PERHIMPUNAN ANGGOTA
PERKHIDMATAN AWAM NEGERI PULAU PINANG
BERSAMA Y.A.B. KETUA MENTERI
BIL. 1 TAHUN 2014

17 JULAI 2014 (KHAMIS)
HOTEL TRADERS, PULAU PINANG

Impian kita adalah untuk mengenalpasti  Pulau Pinang dengan inovasi berjalan seiring di mana Pulau Pinang adalah pelita ke arah pusat pendidikan, pusat kepelbagaian dan toleransi serta pusat perdagangan di Malaysia.

Our dream is to identify Penang and innovation as twins where Penang is a beacon of learning, tolerance and trade in Malaysia.

Majlis pada hari ini begitu istimewa kerana perjumpaan saya bersama penjawat awam Negeri Pulau Pinang pada tahun ini berlangsung dalam bulan yang istimewa iaitu bulan Ramadan dan di kala semua muslimin dan muslimat menjalankan ibadah berpuasa. Selamat berpuasa diucapkan kepada semua muslimin dan muslimat. Semoga di dalam bulan Ramadan yang mulia ini saudara/saudari dapat menunaikan ibadat berpuasa dengan sempurna dan penuh keberkatan.

Saya juga ingin mengucapkan tahniah dan syabas kepada Yang Berhormat Dato’ Farizan Bin Darus, Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang di atas penganjuran majlis pada hari ini di mana pertemuan secara langsung saya dan para penjawat awam di Negeri Pulau Pinang mencerminkan iltizam yang tinggi Kerajaan Negeri dalam usaha untuk meningkatkan momentum serta prestasi cemerlang kita demi kesejahteraan rakyat.

Dalam kita melihat kejayaan negeri menarik pelabur dari luar, tidak dilupakan juga adalah kemudahan-kemudahan serta bantuan-bantuan yang disediakan oleh Kerajaan Negeri kepada rakyat Pulau Pinang khususnya. Adalah penting projek-projek yang dirancang baik di peringkat negeri mahupun dalam RMK-10 dapat dilaksanakan. Baru-baru ini kita menyaksikan pembukaan Pusat Rawatan Dialisis CAT di Balik Pulau dengan mengenakan bayaran yang paling murah iaitu hanya RM 30.00  sahaja sungguhpun peralatan yang Kerajaan Negeri sediakan adalah yang terbaik di dunia yang dibawa khas dari Negara Jerman. Ini semua memperlihatkan usaha kita untuk sama-sama mengembling tenaga dengan pihak swasta dalam membantu rakyat tanpa mengira kaum, agama dan sokongan politik mereka.

Hadirin yang dihormati sekalian,

Prinsip Cekap, Akauntabiliti dan Telus yang telah diamalkan oleh pentadbiran negeri ini telah menunjukkan kesannya yang besar. Transformasi yang berlaku di Negeri Pulau Pinang tidak boleh disangkal lagi. Tuan-tuan dan puan-puan, saudara-saudari boleh membezakan Pulau Pinang lapan tahun yang dahulu dengan sekarang.

Kita perlu mengkaji bagaimana ekonomi berjaya mengubah menjadi sebuah ekonomi maju berpendapatan tinggi. Kita terlalu lama dikuasai oleh kezaliman seperti rasuah dan fahaman pelampau. Di antara faktor kejayaan kritikal (Critical Success Factor (CSF)) di negara-negara maju adalah kedaulatan undang-undang, pasaran terbuka, tadbir urus yang baik, integriti dalam kepimpinan yang menentang rasuah, tumpuan membina dan mengekalkan bakat manusia, bandar yang sesuai didiami yang bersih, hijau, selamat dan sihat serta membina institusi demokratik yang menghormati kepelbagaian dan maruah manusia.

Pulau Pinang boleh belajar, mencontohi dan meluluskan CSF untuk sama-sama mencapai matlamat menjadi sebuah bandaraya yang bertaraf antarabangsa dan pintar yang dibangunkan dengan ekonomi berpendapatan tinggi. Impian kita adalah untuk mengenalpasti  Pulau Pinang dengan inovasi berjalan seiring di mana Pulau Pinang adalah pelita ke arah pusat pendidikan, pusat kepelbagaian dan toleransi serta pusat perdagangan di Malaysia.

Pulau Pinang boleh menyerlah dengan sifat yang tersendiri. Kelebihan utama yang menjadikan Pulau Pinang begitu menarik terutama kepada pelancong adalah makanan penjaja yang dipilih dan diiktiraf ramai sebagai makanan jalanan terbaik di dunia. Perbualan saya dengan industri pelancongan mengesahkan peranan penting yang dimainkan oleh makanan penjaja yang menjadi asas penting Pulau Pinang menjadi pilihan utama pelancong.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang amat prihatin dan melindungi makanan penjaja di negeri ini. Atas sebab itu, kita menjemput maklum balas orang awam sama ada kita patut menghalang warga asing dari memasak makanan penjaja negeri ini. Kita bimbang gerai-gerai makanan yang terkenal di bandar ini ataupun bandar-bandar di Malaysia yang dimasak oleh warga asing menjejaskan  rasa dan kualiti makanan tersebut. Walaupun belum menjadi masalah di negeri ini, cadangan terbaru dan permintaan untuk mendapat maklum balas adalah satu inisiatif untuk mengelakkan rasa makanan unik di negeri ini daripada “sesat” kepada rasa lain sekiranya pekerja asing dibenarkan untuk memasak di gerai-gerai penjaja.

We need to study how economies successfully transformed themselves into a high-income developed economy. For too long we have been held back by despotism and convulsed by corruption and extremism. Amongst the common Critical Success Factors(CSF) of developed economies are rule of law, open markets, good governance, integrity in leadership that fights corruption, focus on building and retaining human talent, a livable city that is clean, green safe and healthy; as well as building democratic institutions that respects diversity and human dignity.

Penang can learn, emulate and adopt the same CSFs to achieve our vison of becoming an international and intelligent city that is developed with a high-income economy.  Our dream is to identify Penang and innovation as twins where Penang is a beacon of learning, tolerance and trade in Malaysia.

Penang can stand out and be different. Our principal key asset that makes Penang different and attractive is our street food, rated by many as the best in the world. My conversation with the Hong Kong tourism industry reaffirmed the important role played by street food or hawker fare as the essential ingredient that defines Penang and is our top draw for tourists.
The Penang State Government is jealously protective of our famous Penang hawker food. For this reason we invite public feedback on whether we should bar foreigners from cooking our hawker food.

We are concerned at famous foodstalls in other towns and cities in Malaysia being cooked by foreigners leading to a decline in the taste and quality. Whilst this is still not a problem in Penang, this latest proposal and request for public feedback is an initiative to prevent our unique Penang flavours from “mutating” to a foreign taste if foreign workers are allowed to cook at hawker stalls.

Sejak menerajui Pulau Pinang pada tahun 2008, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menubuhkan pentadbiran berasaskan bajet dan tadbir urus yang berlandaskan Prinsip CAT (Cekap, Akauntabiliti dan Telus) melalui pelaksanaan tender terbuka yang kompetetif untuk perolehan awam dan tender, memastikan semua pemimpin dan wakil rakyat Kerajaan Negeri membuat pengisytiharan aset dan pendedahan kontrak kerajaan yang ditandatangani dengan sektor swasta kepada orang ramai serta mengharamkan penglibatan ahli keluarga pemimpin Kerajaan Negeri berurusniaga dengan Kerajaan Negeri. Pelaksanaan prinsip-prinsip inilah yang telah menjadikan pentadbiran Pulau Pinang mendapat pujian daripada Tranparency International serta Laporan Ketua Audit Negara.

Hakikatnya tuan-tuan dan puan-puan, indikasi inilah yang membuktikan bahawa kepimpinan yang ditunjangi oleh tuan-tuan dan puan-puan sebagai penjawat awam telah berjaya membawa Pulau Pinang seperti pada hari ini.

Kejayaan Pulau Pinang seharusnya dikongsi bersama semua penjawat awam di negeri ini yang menunjukkan kegigihan dan kesungguhan mereka. Oleh itu, Kerajaan Negeri amat berbesar hati memberikan bonus hari raya kepada semua penjawat awam Negeri Pulau Pinang dengan bayaran setengah bulan gaji dengan minima sebanyak RM600 yang akan dibayar pada hari ini.

Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada semua muslimin dan muslimat di Pulau Pinang.

Sekian, terima kasih.

Inviting Public Feedback On Whether Banning Foreigners From Cooking At Hawker Stalls Can Ensure That Our Favourite Hawker Food Remains The Same And Retains The Unique Penang Flavour.

Posted in Dari Meja Ketua Menteri

Press Statement By Penang Chief Minister Lim Guan Eng in Komtar, George Town On 13 July 2014.
 
Inviting Public Feedback On Whether Banning Foreigners From Cooking At Hawker Stalls Can Ensure That Our Favourite Hawker Food Remains The Same And Retains The Unique Penang Flavour.


During my recent tourism mission to Hong Kong, I observed that many economies that successfully transformed themselves into a high-income developed economy, share common critical success factors(CSF) with Hong Kong. Amongst the common CSFs are rule of law, open markets, good governance, Integrity in leadership, focus on building and retaining human talent, a livable city that is clean, green safe and healthy; as well as building democratic institutions that respects diversity and human dignity.
 
Also there is a similar institution like the ICAC in Hong Kong to fight corruption effectively. Penang can learn, emulate and adopt the same CSFs to achieve our vison of becoming an international and intelligent city that is developed with a high-income economy. However, Penang aspires to have our own unique and special identity. We do not want to be a carbon copy of Seoul, Hong Kong or Singapore.
 
Penang can stand out and be different. Our principal key asset that makes Penang different and attractive is our street food, rated by many as the best in the world. My conversation with the Hong Kong tourism industry reaffirmed the important role played by street food or hawker fare as the essential ingredient that defines Penang and is our top draw for tourists.
 
Penang’s famous street food not only separates the flavor of Penang from other tourist destinations but also infuses life and spirit into our cultural diversity and multi-ethnic heritage. For this reason, we must retain the quality and the unique flavor of Penang food cooked by locals.
 
To protect, preserve and promote our top attraction of hawker food, the Penang state government is inviting public feedback on whether banning foreigners from cooking at hawker stalls can ensure that our favourite hawker food remains the same and retains the unique penang flavour. This proposed prohibition only applies to foreigners and not Malaysians and only to hawker stalls and not restaurants. Such proposed prohibition is also consistent with the legal rule that hawker stall licenses can only be given to Malaysian citizens and not foreigners.
 
The proposed prohibition does not apply to those foreign workers who help in serving customers or washing up. It seeks only to bar foreigners from cooking at local hawker stalls. I regret that some mainstream media has falsely distorted and twisted my suggestion to examples of banning non-Penangites from being a hawker in Penang or “banning those not Hainanese from cooking Hainanese chicken” or that hawkers can not employ foreigners as helpers.
 
The Penang state government is jealously protective of our famous Penang hawker food. We are concerned at famous foodstalls in other towns and cities in Malaysia being cooked by foreigners leading to a decline in the taste and quality. Whilst this is still not a problem in Penang, this latest proposal and request for public feedback is an initiative to prevent our unique Penang flavours from “mutating” to a foreign taste if foreign workers are allowed to cook at hawker stalls.
 
The public and hawkers can give their feedback to the two local councils Mahlis Perbandaran Pulau Pinang(MPPP) and Majlis Perbandaran Seberang Perai(MPSP), who will making announcements on how to collect public feedback. Both local councils will also take into account the public feedback gathered in the local newspapers.

LIM GUAN ENG

-- BM Version --

Kenyataan Media Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng di Komtar, George Town pada 13 Julai 2014.
 
Menjemput maklum balas orang ramai sama ada mengharamkan pekerja asing dari memasak di gerai penjaja boleh memastikan makanan kegemaran kita akan tetap sama dan masih mengekalkan rasa Pulau Pinang yang unik.
 
Semasa misi pelancongan ke Hong Kong baru-baru ini, saya perhatikan bahawa kebanyakan ekonomi yang berjaya berubah menjadi sebuah ekonomi maju berpendapatan tinggi, berkongsi faktor-faktor kejayaan kritikal yang sama atau critical success factors (CSF) dengan Hong Kong. Antara CSF bersama ialah kedaulatan undang-undang, pasaran terbuka, tadbir urus yang baik, integriti dalam kepimpinan, tumpuan kepada pembinaan dan pengekalan modal insan terbaik, sebuah bandar yang sesuai didiami yang bersih, hijau selamat dan sihat; serta membina institusi demokratik yang menghormati kepelbagaian dan maruah manusia.
 
Juga terdapat institusi seperti ICAC di Hong Kong untuk membanteras rasuah dengan berkesan. Pulau Pinang boleh belajar, mencontohi dan meluluskan CSF yang sama bagi mencapai visi kita untuk menjadi sebuah bandar antarabangsa dan pintar yang dibangunkan dengan ekonomi berpendapatan tinggi. Walau bagaimanapun, Pulau Pinang bercita-cita untuk mempunyai identiti yang unik dan istimewa. Kita tidak mahu menjadi salinan karbon Seoul, Hong Kong atau Singapura.
 
Pulau Pinang boleh menonjol dan berbeza. Aset utama kita yang menjadikan Pulau Pinang berbeza dan menarik adalah makanan jalanan kita, dikira ramai sebagai yang terbaik di dunia. Perbualan saya dengan industri pelancongan Hong Kong mengesahkan peranan penting yang dimainkan oleh makanan jalanan atau penjaja sebagai intisari penting yang mentakrifkan Pulau Pinang dan merupakan tarikan pelancong.
 
Makanan penjaja terkenal di Pulau Pinang bukan sahaja memisahkan rasa Pulau Pinang dari destinasi pelancongan lain tetapi juga menyemarakkan kehidupan dan semangat dalam kerencaman budaya dan warisan pelbagai kaum kita. Atas sebab ini, kita mesti mengekalkan kualiti dan rasa unik makanan Pulau Pinang yang dimasak oleh penduduk tempatan.
 
Bagi melindungi, memelihara dan mempromosi makanan penjaja, Kerajaan Negeri Pulau Pinang mempelawa maklum balas orang ramai sama ada mengharamkan pekerja asing dari memasak di gerai penjaja boleh memastikan makanan penjaja kegemaran kita akan kekal sama dan mengekalkan rasa Pulau Pinang yang unik. Larangan dicadangkan hanya terpakai kepada orang asing dan bukan rakyat Malaysia dan hanya untuk gerai-gerai penjaja, bukannya restoran. Cadangan larangan itu juga selaras dengan peraturan undang-undang yang menyatakan lesen gerai hanya boleh diberikan kepada rakyat Malaysia dan bukannya rakyat asing.
 
Larangan yang dicadangkan tidak terpakai bagi pekerja asing yang membantu dalam melayan pelanggan atau kerja-kerja membasuh. Cadangan ini bertujuan hanya melarang warga asing dari memasak di gerai penjaja tempatan. Saya kesal kerana beberapa media arus perdana telah memutarbelit cadangan saya bahawa kononnya saya mahu mengharamkan mereka yang bukan rakyat Pulau Pinang daripada menjadi penjaja di Pulau Pinang atau “mengharamkan mereka yang bukan Hainan dari memasak ayam Hainan” atau penjaja tidak boleh mengambil warga asing sebagai pembantu.
 
Kerajaan Negeri Pulau Pinang dengan penuh perhatian melindungi penjaja makanan Pulau Pinang yang sedia terkenal. Kita bimbang kerana banyak gerai makanan yang terkenal di bandar dan pekan di seluruh Malaysia kini dimasak oleh orang asing dan membawa kepada penurunan dalam rasa dan kualiti. Walaupun ini masih tidak menjadi masalah di Pulau Pinang, cadangan terbaru ini dan permintaan untuk mendapat maklum balas adalah satu inisiatif untuk memastikan rasa Pulau Pinang yang unik tidak “bermutasi” kepada rasa asing jika pekerja asing dibenarkan untuk memasak di gerai-gerai penjaja.
 
Orang ramai dan penjaja boleh memberi maklum balas mereka kepada dua majlis tempatan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), yang akan membuat pengumuman tentang bagaimana untuk mengumpul maklum balas awam. Kedua-dua majlis tempatan ini juga akan mengambil kira maklum balas orang ramai yang tersiar  dalam akhbar-akhbar tempatan.

Lim Guan Eng


-- CN Version --

槟州首席部长林冠英于2014年7月13日在光大乔治市发表声明:

欢迎公众反馈意见,针对是否禁止外藉人士在小贩中心当小贩,以确保我们的小贩食物不变质,同时也留住槟城独特的风味。

我最近到香港的任务中,观察到许多成功转型成为高收入发达经济体的国家或地区,都与香港一样拥有共同的关键成功因素(CSF)。它们是法治、开放市场、良好施政、廉洁领袖、重视人才栽培及保留,一个宜居的城市是绿、净、安、康,同时也打造尊重多元及人类尊严的民主机构。

在香港同样有一个像廉政公署(ICAC)那样的机构来肃贪。槟城可以学习、仿效及采纳相同的关键成功因素,来达致我们成为高收入、国际智能都市的宏愿。但是,槟城希望能有自己独特的身分。我们不要成为首尔、香港或新加坡的翻印版。

槟城可以独树一帜。让我们与众不同及具吸引力的关键资产是我们的街头美食,被许多评级列为世界最棒的。我与香港旅游业的对话,再次确定了街头美食或小贩在定位槟城时扮演了重要的角色,也是游客到来的最重要原因。

槟城著名的街头美食不只让槟城与其它景点区分开来,它也为我们的文化多元及多元种族资产注入生命力及灵魂。因此,我们必须保留本地人烹煮槟城食物的素质或独特风味。

为了保护、保留及促进我们的小贩食物,槟州政府欢迎公众反馈意见,针对是否禁止外藉人士在小贩中心当小贩,以确保我们的小贩食物不变质,同时也留住槟城独特的风味。这项禁令只针对外藉人士,而不是马来西亚人,只针对小贩档口,而不是餐馆。这项禁令也与现在的法律一致,即小贩档口的执照只能发给马来西亚公民,而不是外藉人士。

这项禁令也不针对那些帮忙招待客人或洗碗碟的外国人。它的用意在于禁止外藉人士在本地小贩档口烹煮食物。我感到遗憾,一些主流媒体恶意曲解及扭曲我的建议,把它变成“禁止非槟城人在槟城当小贩”或“禁止非海南人煮海南鸡饭”或小贩不可以雇用外藉人士当帮手。

槟州政府要保护的是我们的槟城食物。我们关注马来西亚国内许多市镇及城市的著名美食由外藉人士烹煮,而导致味道和品质都下跌了。虽然这在槟城还不是问题,但是,这项集思广益的举动是要阻止我们槟城独特的美食风味因外藉人士在小贩档口烹煮而“突变”成其它的外国味道。

公众及小贩可以向槟岛及威省两个地方政府提供意见,他们将公布收集公众意见的细节。地方政府也将考虑在本地报章上反映的公众意见。

林冠英